Πληροφορίες

Δονούσα, Σχοινούσα και Ηρακλειά, τρία σχεδόν άγνωστα νησιά του Αιγαίου που κρύβουν απίστευτη ομορφιά. Και τα τρία ανήκουν στο σύμπλεγμα των Μικρών Κυκλάδων και διοικητικά στην δικαιοδοσία του Δήμου Νάξου. Πρόκειται για μικρά νησάκια με ελάχιστους κατοίκους που προσφέρονται για όσους θέλουν να απολαύσουν τη φύση, τη θάλασσα και τον ήλιο του Αιγαίου σε μια ατμόσφαιρα ηρεμίας. Η ήπια τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων δεν έχει επηρεάσει τη φυσιογνωμία των νησιών, που γοητεύουν με την ανέγγιχτη κυκλαδίτικη ομορφιά τους. Το καλό φαγητό, οι παραδοσιακές νησιώτικες γιορτές και η εγκάρδια φιλοξενία των ντόπιων συμπληρώνουν την εμπειρία ενός ταξιδιού που θα σας μείνει αξέχαστο.

Η Ηρακλειά και η Σχοινούσα βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ Νάξου και Ίου απέχοντας ελάχιστα μεταξύ τους. Το ημιορεινό βραχώδες τοπίο με τα μικρά γραφικά χωριά και τις εξαιρετικές απάνεμες παραλίες, που προσφέρονται και για καταδύσεις, προσελκύουν κάθε καλοκαίρι λίγους και καλούς επισκέπτες. Η Δονούσα, η πιο απομονωμένη από τις Μικρές Κυκλάδες, βρίσκεται στα ανατολικά της Νάξου. Νησί με μοναδική γοητεία, σε κερδίζει με την αυθεντίκοτητα και την ηρεμία του. Εδώ χαίρεται κανείς τις βουτιές στις αμμουδιές των πολλών μικρών κολπίσκων του, συνήθως στη σκιά των κέδρων και με τα αρώματα των βοτάνων να αρωματίζουν το δροσερό αεράκι. 

Πρόσβαση

  • Η Σχοινούσα έχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά και της Ραφήνας (το ταξίδι διαρκεί περίπου 8 ώρες), με τη συχνότητα των δρομολογίων να ποικίλει ανάλογα με την εποχή. Το νησί έχει συχνή σύνδεση με τη γειτονική Νάξο, την Πάρο, τη Σύρο, τις υπόλοιπες Μικρές Κυκλάδες (Δονούσα, Κουφονήσια, Ηρακλειά) και την Αμοργό. 
  • Η Ηρακλειά έχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με το Πειραιά 3 φορές την εβδομάδα (το ταξίδι διαρκεί 7-9 ώρες ανάλογα με το πλοίο και τον αριθμό των λιμανιών που θα προσεγγίσει πριν το λιμάνι της Ηρακλειάς). Συγχρόνως έχει σύνδεση και με τη Νάξο (το καλοκαίρι καθημερινά), η οποία έχει συχνή σύνδεση με τον Πειραιά και διαθέτει και αεροδρόμιο. 
  • Η Δονούσα έχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά όπως επίσης και με τα λιμάνια της Σύρου, Πάρου, Νάξου, Αμοργού, Κουφονησίων, Σχοινούσας, Ηρακλειάς. Τα δρομολόγια ποικίλουν ανάλογα με την εποχή.